mardi 26 octobre 2010

Operatie hoorapparaat

Toch maar even gaan kijken bij de studentendemo vanmiddag bij het gebouw van de senaat aan het Jardin du Luxembourg. Het was prachtig weer. De studenten, zo was het idee, zouden het pensioenprotest van de scholieren nu het vakantie is overnemen. Zou dat lukken?

Het lukte niet. Op een met hekken afgezet kruispunt stond de harde kern van activisten, herkenbaar aan de vlaggen van extreem-linkse clubs. De bijeenkomst had de naam 'Operatie zet je Sonotone aan' gekregen. Sonotone, dat wist ik niet, is een merk hoorapparaten: de senatoren, die binnen op het punt stonden om voor de pensioenwet te stemmen, zijn vaak al op leeftijd, vandaar.

Of er niet erg weinig mensen waren vroeg ik aan Claire Fortassin, een studente van 21 met lang ravenzwart haar, een rode sjaal en een piercing in haar wang. Neuh, Claire vond van niet, ik moest maar even wachten, er zouden er heus nog veel meer komen. En of het nog steeds heeft zin heeft, actievoeren nu het parlement er klaar mee is? ,,Ja, luister eens, een wet kan wel aangenomen zijn, maar dat maakt 'm niet minder onrechtvaardig.''

Een vriendin van Claire maakte even verderop duidelijk dat zij ook de strijd niet opgeeft. 'Sarko t'es foutu, la jeunesse est dans la rue!' schreeuwde ze in een megafoon (Sarko je gaat er aan, de jeugd is op straat).

Het werd nog ietsje drukker hierna, maar meer dan duizend man kunnen er niet geweest zijn. Sarkozy hoeft zich er niet druk over te maken, over die jeunesse op straat. Ze hebben er geen trek meer in, de collectieve roes is uitgewerkt, de rituele dans voorbij, de initiatierite achter de rug.

De bonden zijn ondertussen akkoord met de toezegging voor een grote sociale dialoog. Daarbij moet zo'n beetje elk onderwerp dat de afgelopen weken op een spandoek te zien was aan de orde komen. De positie van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt, de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen, overal gaan ze het over hebben.

In de Rue Soufflot, waar in mei 1968 barricades de toegang tot vlakbij gelegen de Sorbonne lastig maakten, poseerde een Spaanse toeriste voor een groepje scanderende studenten. Haar man moest er erg om lachen. Een echte studentendemonstratie in het Quartier Latin als vakantieherinnering.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire