mercredi 3 novembre 2010

Illegaal naar Griekenland, gevaarlijk?

Griekenland is sinds een jaar of drie de zwakste plek van Fort Europa. Spanje en Italië houden illegalen tegemwoordig al tegen als hun boten nog maar net de Afrikaanse kust hebben verlaten. En dus hebben veel mensensmokkelaars hun blik laten vallen op de grens tussen Griekenland en Turkije. De Turken doen niets tegen de praktijken van deze heren, die meestal in alle rust vanuit Istanbul opereren. Waarom zouden ze ook? Het is hun probleem niet.

Nieuwsuur ging er kijken en berichtte over de 'stille ramp' die zich voltrekt aan de rivier de Evros, die Griekenland in het noorden van Turkije scheidt. De rivier is op veel plaatsen honderd meter breed, het water stroomt snel. Bovendien vindt de oversteek 's nachts plaats, de Pakistanen, Afghanen, Magrebijnen en andere migranten kunnen vaak niet zwemmen. Zeker 45 mensen verdronken sinds het begin van dit jaar, volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Verslaggeefster Saksia Dekkers filmde ook een 'massagraf' met 140 slachtoffers die uit de rivier werden gehaald.

Vreselijk, denkt de tv-kijker, wat ontheemde vluchtelingen er wel niet voor over hebben om een kans te krijgen in ons comfortabele Europa. Ze wagen letterlijk hun leven om de ellende in hun eigen land te ontvluchten.

Toch zijn de risico's die migranten aan de Turks-Griekse grens nemen in de meeste gevallen helemaal niet groot. De populairste route over de Evros loopt via de Turkse stad Edirne. Hier neem je een brug over de Evros en vandaar is het nog een paar uur lopen naar het enige stukje droge grens met Griekenland. Geen pretje nee, maar wel veilig, zo hoorde ik van Giorgos Moutafis, een bevriende Griekse fotograaf. Giorgos weet waar hij het over heeft. Hij bracht de afgelopen twee maanden drie weken in het gebied door, elke nacht op zoek naar beelden 'die het verhaal vertellen'. Vandaag staan enkele van die foto's in Trouw.

Jammer, dat Dekkers dat van die brug in Edirne er niet bij vertelt. Want de veiligheid van deze route verklaart waarschijnlijk ook waarom de migranten hun vrouwen en kinderen meenemen, een nieuw fenomeen bij illegale immigratie.

Het tweede deel van de reportage gaat over Athene, waar veel migranten uiteindelijk op straat belanden. Ze worden er belaagd door boze Atheners die er genoeg van hebben dat hun pleinen zijn veranderd in openlucht-opvangcentra. Indringender zie je zelden in beeld gebracht dat de grenzen van massa-immigratie uit arme landen in Europa is bereikt. Griekenland wil en kan niet veel voor deze mensen doen, andere Europese landen kijken wel uit om de helpende hand toe te steken. Doen ze dat wel, dan zou de stroom alleen maar toenemen.

Deze strategie van de antireclame lijkt al een beetje te werken. Een vrouw in de reportage vertelt dat ze liever terug wil naar Iran (of Afghanistan, dat wordt niet duidelijk) dan op een bank in een Atheens park blijven zitten. En teruggaan, wie zou dat nog bestrijden na dit verslag, is inderdaad de beste oplossing, de meest humane ook.

1 commentaire:

  1. Er zijn meerdere vluchtroutes, mensensmokkelaars blijven creatief en zoeken steeds naar nieuwe wegen om ‘hun klanten’ Europa binnen te brengen. De komende tijd moet blijken of het Europese Frontex effectief kan reageren.

    De families die wij in Nea Vissa hebben ontmoet, vertelden dat ze met opblaasbootjes de rivier zijn over gezet. De hoofdcommissaris van politie bevestigt hun verhaal. Helaas verdronken in het gebied ook dit jaar vrouwen en kinderen.

    Uiteindelijk gingen mijn reportages over de massale instroom van illegalen via Griekenland naar Europa, zonder geld en zonder toekomst.

    Saskia Dekkers
    Europacorrespondent Nieuwsuur

    RépondreSupprimer